Telefon : (+90) 236 515 13 23

Pamuk Yetiştiriciliği

Pamuk

PAMUK YETİŞTİRİCİLİĞİ

Toprak İstekleri

Pamuk, her türlü toprakta yetişebilen bir bitki olmakla birlikte, yüksek verim ve kaliteye ulaşabilmek için toprağın derin profilli alüviyal olması gerekir. Derin, kumlu-killi, su tutma yeteneği yüksek, geçirgenliği, işlenmesi ve sulanması kolay topraklar pamuk tarımı için ideal topraklardır.

İklim İstekleri

Pamuk tarımında en önemli iklim faktörlerinin başında sıcaklık, gün ışığı, yağış ve oransal nem gelmektedir.Yıllık ortalama sıcaklığın 19ºC ,yaz ayları sıcaklığı ise 25ºC olması gerekir.Sıcaklık tarak oluşmasından önce 20ºC , çiçeklenme döneminde 25ºC , kozaların gelişme döneminde ise 30-32ºC olmalıdır. Hasat döneminde kozaların iyi açılabilmesi için sıcaklığın azalması ( 15º C ye kadar ) istenir.

Toprak Hazırlığı

Tarlanın pamuk ekimine hazırlanması sürecinde ilk yapılacak işlemler tarla temizliği ve toprak altı işlemesidir.Uzun yıllar pamuk yetiştirilen topraklarda zamanla pulluk altı yada taban taşı denilen sert bir tabaka oluşur.Bu tabaka bitki köklerinin gelişmesine engel olacağı için kırılması gerekir. Bu iş için subsoiler adı verilen aletler kullanılır.Bu aletle toprağın üst yapısı bozulmadan toprak 90 cm derinliğe kadar işlenir. Bu işlemi sonbahar ve kış sürümleri ile tohum yatağının hazırlanması izler. Eğer pamuktan sonra yeniden pamuk ekilecekse sonbahar aylarında saplar kesilip toprak 20-25 cm derinliğinde sürülmelidir.Tarla otlu ve toprak tavı da uygun ise kış aylarında sürüm işleminin tekrarlanması yararlıdır. Eğer tahıldan sonra pamuk ekilecekse hasadın ardından toprak tavlı iken hemen sürülmelidir.Pamuk tarımında son sürüm tohum yatağını hazırlamak için yapılan ilkbahar sürümüdür. Bu sürümde 15 cm derinlik genellikle yeterlidir.

 

Ekim

Yüksek verim ve kaliteli ürün elde etmek için genetik saflığı yüksek tohum kullanımı çok önemlidir.

İyi bir tohumlukta aranan özelliklerin başlıcaları şunlardır;

  • Tohumluk çiğit, iri, dolgun, biçimi ve rengi yeknesak olmalıdır. İçinde fazla çıplak, yeşil ve esmer, seyrek havlı çiğit bulunmamalıdır.
  • Selektörlenmiş ve iyi temizlenmiş olmalıdır. İçinde boş ve kırık çekirdek yaprak gibi yabancı maddeler olmamalıdır.
  • Tohumlar kuru ve sert olmalıdır.
  • Çimlenme gücü %80 ve daha fazla olmalıdır.
  • Sawgin çırçır fabrikasında çırçırlanmış olmalıdır.
  • Havı alınmış olmalıdır. (Delinte tohum)

Pamuğun ekim zamanı iklim koşullarına göre belirlenir. Ekim için toprak sıcaklığının 15ºC nin üstüde olması gereklidir. Yıldan yıla ekim zamanı değişiklik göstermekle birlikte en uygun ekim zamanı 25 mart-30 nisan tarihleri arasıdır.

Ekim mibzerle sıraya yapılır.Sıra arası 70 cm, sıra üzeri 35-40 cm olmalıdır. Ekim derinliği toprak koşullarına göre genellikle 3-4 cm.dir. Tohumun çimlenmesi normal koşullarda 5-10 gün içinde gerçekleşir.

Bakım

Pamukta bakım işleri seyreltme,çapalama ve uç almadır.Bitkinin iyi gelişmesini ve çabuk olgunlaşmasını sağlamak için seyreltme işleminin yapılması gerekir.Bitkiler henüz 4 yapraklı iken 5- 6 cm ara ile hafif bir seyreltme (tekleme ) yapılır.İlk seyreltme ilk çapa, ikinci (tam ) seyreltme ise ikinci çapa ile birlikte yapılmalıdır.Çıkıştan sonra görülen yabancı otların çapalanarak yok edilmesi gerekir.Çapalama sayısı tarladaki yabancı ot durumuna göre değişir.Kozalar açılmaya başladıktan sonra bitkinin tepesinden 10-15 cm kısmının kırılmasına uç alma denir.Bu işlem, geç ekilmiş veya fazla sulanmış tarlalarda uygulanır.Gelişmesi normal olan bitkilerde uç almaya veya büyüme düzenleyicisi kullanmaya gerek yoktur.

Sulama

Değişik iklim ve toprak koşullarına göre pamuk bitkisinin su ihtiyacı 400-600 mm kadardır.Pamuk üretim bölgelerinde yıllık yağış miktarı yetersiz olduğundan iyi bir gelişme için gereken su miktarı sulama yolu ile verilmelidir.Sulama zamanı ve verilecek su miktarı bitkinin su isteği belirtilerine ve topraktaki nem durumuna göre saptanır. Bölgemizde yetiştirilen çeşitlerin orta bünyeli topraklarda ve normal iklim koşullarında 15-20 gün aralıklarla 4-5 kez sulanması uygundur.Bölgemizde en iyi sulama yöntemi yüzey sulama (karık usulü ) yöntemidir.

Hastalık ve Zararlılar

Pamuk tarımında en çok görülen hastalıklar;

  • Pamuk solgunluk hastalığı
  • Fide kök çürüklüğü
  • Köşeli yaprak lekesi hastalığı
  • Antraknoz

Zararlılar;

  • Toprak kurtları
  • Pamuk yaprak biti
  • Yaprak piresi
  • Beyaz sinek
  • Kırmızı örümcek
  • Pembe kurt
  • Yeşil kurt
  • Pamuk yaprak kurdu
  • Dikenli kurt
  • Çizgili yaprak kurdu

Yüksek bağıl nem ve sıcaklık,hastalık ve zararlıların ortaya çıkması için uygun bir ortam oluşturur.Bu nedenle Çukurova da 4-5 kez ilaçlama yapmak zorunluluğu ortaya çıkar.

Gübreleme

Pamuk tarımında kullanılacak gübre miktarı, iklim ve toprak koşullarının yanı sıra, sulamaya, pamuk çeşidine göre değişir.Her şeyden önce kullanılacak gübre çeşidin ve miktarının belirlenmesinde toprak analizleri mutlaka yaptırılmalıdır. Genel olarak kullanılan gübre çeşit ve miktarları;

  • Azotlu gübreler: Dekara 14-16 kg saf azot
  • Fosforlu gübreler: Dekara 4-6 kg saf fosfor
  • Potaslı gübreler: Topraklarımız potasyumca zengin olduğundan kullanmaya gerek yoktur.Bu durum toprak analizleri ile belirlenmelidir.
  • Diğer gübreler: Toprak ve bitki analizleri ile belirlenmelidir.

Hasat - Harman

Kozaların olgunlaşması ile pamuk hasadına başlanır. Hasat tarihi iklim koşullarına, ekim tarihine ve sulama koşullarına göre değişir. Bölgemizde hasat Ağustos sonlarında başlayıp Kasım başına kadar devam eder.

Pamuk hasadı 2-3 kez elle toplanarak yapılmasına rağmen iş gücü sıkıntısı, hasadın elle yapılmasını ekonomik olmaktan çıkarmıştır.Dolayısıyla pamuk hasadında mekanizasyona geçiş kaçınılmazdır.Son yıllarda makine ile hasada ait bir çok çalışma ve uygulama yapılmaktadır.

 

Okunma 31884 defa Son Düzenlenme Salı, 05 May 2015 16:41

Tarımsal Bilgiler

  • Buğday Yetiştiriciliği
    Buğday Yetiştiriciliği BUĞDAY YETİŞTİCİLİĞİ İklim ve Toprak İstekleri Buğday geniş bir adaptasyon yeteneğine…
  • Üzüm Yetiştiriciliği
    Üzüm Yetiştiriciliği ÜZÜM YETİŞTİRİCİLİĞİ Türkiye, son derece eski ve köklü bir bağcılık kültürüne…
  • Mısır Yetiştiriciliği
    Mısır Yetiştiriciliği MISIR YETİŞTİRİCİLİĞİ Dünyada üretilen mısırın % 27'si insan beslenmesinde, % 73'ü…
  • Kavun Yetiştiriciliği
    Kavun Yetiştiriciliği Kavun tek yıllık bir bitkidir. Gövdesi tüylü, kolları sarılıcı ve yaprakları…
  • Karpuz Yetiştiriciliği
    Karpuz Yetiştiriciliği KARPUZ YETİŞTİRİCİLİĞİ Karpuz Türkiye tarımında ekonomik önemi oldukça fazla olan bir…
  • Domates Yetiştiriciliği
    Domates Yetiştiriciliği DOMATES YETİŞTİRİCİLİĞİ İklim İsteği Domates ılık ve sıcak iklim meyvesidir. Soğuklardan…
  • Pamuk Yetiştiriciliği
    Pamuk Yetiştiriciliği PAMUK YETİŞTİRİCİLİĞİ Toprak İstekleri Pamuk, her türlü toprakta yetişebilen bir bitki…
  • Zeytin Yetiştiriciliği
    Zeytin Yetiştiriciliği ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİ Zeytin ağacı dünyanın en eski meyve ağacı olarak bilinmektedir..…
  • Tütün Yetiştiriciliği
    Tütün Yetiştiriciliği TÜTÜN YETİŞTİRİCİLİĞİ Keyif verici yaprakları için yetiştirilen değerli bir bitkidir Patlıcangiller…

Yorumlar