Fuar Organizasyonları

Tarımsal Fuar Organizasyonlarını sitemiz üzerinden, PC ve cep telefonlarınız ile takip edebilirsiniz.

Tarımsal Danışmanlık

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetinde aktif olarak hizmet veren Ziraat Mühendislerimiz Çiftçilerimizle birlikte arazi ve ürün kontrollerini yapmaktadır. Amaç daha kaliteli ve verimli ürün.

Toprak Analizi

Daha verimli ve kaliteli ürün almanız Toprak Analizi 'ne bağlıdır. En kısa sürede Tarım Danışmanlarımıza başvurunuz. Toprak Analizi için numune nasıl alınır ? Tıklayınız ...

Tarım İlaçları ve Tohum

Her türlü tarım ilaçlarını ve tohum/fidan ihtiyaçlarınızı deneyimli kadromuzun desteği ile Odamızdan temin edebilir ve teknik bilgi edinebilirsiniz.

14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü

TZOB Genel Başkanı Bayraktar: “Bizleri üç öğün doyuran çiftçilerimize çok şey borçluyuz”

“Çiftçimizin üretimini sürdürebilmesi için tarlasında kalmasını sağlamamız lazım”

“2014 yılında olduğu gibi bu yıl da tabii afetlerden yakasını bir türlü kurtaramayan çiftçimize desteğin artırılarak sürdürülmesi gerekiyor”

“Çiftçimiz, üretimi sürdüremez ve tarımdan koparsa ülkemizin gıda güvencesi de tehlikeye girer”

“Tarımdaki gelir düşüklüğünün en önemli sebebi yapısal sorunlardır”

“Üretim planlamasına geçmeli, talebe göre üretim yapmalı, arz talep dengesini gözetmeliyiz”

“Soma’daki maden faciasında hayatını kaybeden 301 madencimizi bir kez daha saygıyla anıyor, Cenabı Allah’tan bir daha böyle bir acıyı ülkemize ve milletimize yaşatmamasını diliyorum”

“Faciada hayatını kaybeden madencilerin büyük bölümü çiftçi veya çiftçi çocukları. 2014 yılında çiftçilerimiz sadece doğal afetlerde ürünlerini kaybetmedi, Soma, Ermenek gibi maden facialarında canlarını da kaybetti”

-“Bu madenciler çiftçilikten yeterince para kazansa madenci olmayacaklardı. Kırsalı kalkındırmak, kırsal kalkınma desteklerini artırmak zorundayız”

Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB) Genel Başkanı Şemsi Bayraktar, zor tabiat koşullarına rağmen, yağmur, çamur demeden gecesini gündüzüne katarak üretimi devam ettiren, en hayati ihtiyac olan gıdanın sofralara ulaşmasını sağlayan çiftçinin kıymetinin iyi bilinmesi gerektiğini belirterek, “Bizleri üç öğün doyuran çiftçilerimize çok şey borçluyuz” dedi.

Bayraktar, tüm dünyada, 1984 yılından buyana, her yıl 14 Mayıs gününün “Dünya Çiftçiler Günü” olarak kutlandığını belirtti. Şemsi Bayraktar, 14 Mayıs Dünya Çiftçiler Günü dolayısıyla yaptığı açıklamada, tarımın, enerji ile birlikte en stratejik sektör olduğunu, gıda güvencesinin, her zaman tüm dünyanın temel meselesi konumunu sürdürdüğünü belirtti. Dünyada gıdaya erişimin çok büyük sorun olmaya devam ettiğini, yüz milyonlarca insan ekmek bile bulamazken, 1,5 milyara yakın insanın da ihtiyacının çok üzerinde gıda tükettiğini bildiren Bayraktar, şunları kaydetti: “Birleşmiş Milletler, dünyada açlığın son yıllarda azalmasına rağmen, 805 milyon kişinin hala yetersiz beslenme problemi yaşadığını, bazı Afrika ülkelerinde 4 kişiden birinin kronik açlık çektiğini, Asya’da ise 526 milyon aç insanın bulunduğunu son raporunda açıkladı. Bütün bu veriler, dünyada hala gıda güvencesinin önemli bir sorun olduğunu ortaya koyuyor. Buna karşın ülkemizde, çiftçimiz, zor tabiat koşullarına rağmen, yağmur, çamur demeden gecesini gündüzüne katarak üretimi devam ettiriyor. En hayati ihtiyac olan gıdanın sofralara ulaşmasını sağlayan çiftçimizin kıymetinin iyi bilinmesi gerekir. Çünkü onlar bizleri üç öğün doyuruyor. Çiftçilerimize çok şey borçluyuz. Onların binbir emekle ürettiği ürünleri israf etmeden tüketmeli, düzenli bir gelir elde etmelerini sağlamalıyız.”

Tabii afetlerin iki yıldır çiftçiyi çok olumsuz etkilediğine dikkati çeken Bayraktar, “Çiftçimizin üretimini sürdürebilmesi için tarlasında kalmasını sağlamamız lazım. 2014 yılında olduğu gibi bu yıl da tabii afetlerden yakasını bir türlü kurtaramayan çiftçimize desteğin artırılarak sürdürülmesi gerekiyor. Çiftçimiz, üretimi sürdüremez ve tarımdan koparsa ülkemizin gıda güvencesi de tehlikeye girer” dedi.

“Tarım ekonomiye büyük katkı sağlıyor”-

Tarımın, temel ihtiyaç maddelerinin üretildiği bir sektör olmasının yanı sıra, gıda sanayi ile tekstil ve konfeksiyon sanayisine hammadde temin ettiğini, ulaştırma, ticaret, finans, otel ve lokanta sektörlerine büyük katkı sağladığını bildiren Bayraktar, şöyle devam etti: “Tarım, 2014 yılında, gayri safi yurtiçi hasılanın yüzde 7,1’ini karşıladı. Bunun yanı sıra diğer sektörlere kaynak aktarıyor. Ekonomiye katkısı yüzde 7,1’in çok üzerindedir. Yine 2014 yılında istihdamın yüzde 21,1’ini sağladı. İşsizliği 2,1 puan düşürdü. 18 milyar dolar ihracata zemin hazırladı. 12,4 milyar dolarlık ithalat yapıldı. Tarım 5,6 milyar dolarlık dış ticaret fazlasıyla kronik dış ticaret fazlası vererek ekonomimize büyük katkı yaptı. Buna rağmen, çiftçimiz bunun nimetlerinden yeterince yararlanamıyor. Kırsalda gelir, ülke gelir ortalamasının üçte birinde kalıyor. Bu adaletsizlik bir an önce düzeltilmelidir. Tarımdaki gelir düşüklüğünün en önemli sebebi yapısal sorunlardır. Parçalanmış tarım arazileri nedeniyle işletme büyüklükleri 61 dekara düşmüştür. Parsel büyüklüğü 5-6 dekara kadar inmiştir. Bu kadar küçük parsellerde verimli tarımsal faaliyet yürütmek imkanı yoktur. Arazi Kullanımı ve Toprak Koruma Kanunu parçalanmanın önüne geçecektir. Bunun yanı sıra toplulaştırma çalışmalarıyla parseller ve işletmeler büyütülmelidir. Buna müteakip sulama yatırımlarının tamamlanması, yüzde 60’a varan oranlarda su tasarrufu sağlayan basınçlı sulama sistemlerinin yaygınlaştırılması çok önemlidir. Halen 5,9 milyon hektar olan sulanan arazi miktarının 8,5 milyon hektara çıkarılması, hem verimi artıracak hem de sulu tarımın yapıldığı, Türkiye’nin arz açığı bulunan yağlı tohumlar başta olmak üzere üretimi artıracaktır.

“Ekonomik örgütlenme eksikliğidir”-

Diğer önemli sorun, ekonomik örgütlenme eksikliğidir. Kooperatif ve üretici birlikleri idari ve mali açıdan güçlendirilmeli, fonksiyonel hale getirilmeli, profesyonel bir şekilde yönetilmelidir. Örgütlenme eksikliği dolayısıyla üretici pazarda yalnız kalmaktadır. Ürününü iyi bir şekilde pazarlayamamaktadır. Bundan dolayı tarla ile market arasında yüzde 400-500’lere varan farklar ortaya çıkmaktadır. Hem üretici yeterli gelir elde edememekte hem de tüketici uygun fiyata ürün tüketememektedir. Üretim planlamasına geçmeli, talebe göre üretim yapmalı, arz talep dengesini gözetmeliyiz.” Tarımın, temel yapısal sorunları dışında, sermaye yetersizliği, pazarlama, ambalajlama, depolama, kırsaldan göç nedeniyle yaşlanan tarım nüfusu gibi sorunlarının da bulunduğunu belirten Bayraktar, gübre, mazot, elektrik, tohum, ilaç gibi girdilerdeki maliyetlerin de çiftçiye önemli bir yük getirdiğini bildirdi. Bayraktar, şunları kaydetti: “Ülkemizde tarım çok büyük potansiyel barındırmaktadır. 2023 yılında 150 milyar dolarlık hasılaya, 40 milyar dolarlık ihracata ulaşmak, 85 milyonluk ülke nüfusu, 50 milyon turisti doyurmak mümkün. Rusya, Kafkasya, Ortadoğu, Kuzey Afrika gibi gıda açığı olan ülkelerin gıda açığının önemli bölümünü de ülkemiz karşılayabilir. Yeter ki çiftçimiz, üreticimiz desteklenmeye devam etsin, yapısal sorunlar çözülsün. Şartlar ne olursa olsun üretimden vazgeçmeyen, tarlasını, bahçesini, ağılını, ahırını terk etmeyen fedakar, cefakar, vefakar, kadın ve erkek bütün çiftçilerimizin Dünya Çiftçiler Gününü kutluyorum. Tabii afetlerden uzak, hasadı, bereketi, kazancı bol günler diliyorum.”

Bayraktar, bugünün aynı zamanda Soma’daki maden faciasının yıldönümü olduğunu bildirerek, “faciada hayatını kaybeden madencilerin büyük bölümü çiftçi veya çiftçi çocukları. Geçen yıl, 19 Mayıs’ta bölgeye yaptığımız taziye ziyaretinde bunu gördük. 2014 yılında çiftçilerimiz sadece doğal afetlerde ürünlerini kaybetmedi, Soma, Ermenek gibi maden facialarında canlarını da kaybetti. Bu madenciler çiftçilikten yeterince para kazansa madenci olmayacaklardı. Kırsalı kalkındırmak, kırsal kalkınma desteklerini artırmak zorundayız. Bu vesileyle, Soma’da hayatını kaybeden 301 madencimizi bir kez daha saygıyla anıyor, Cenabı Allah’tan bir daha böyle bir acıyı ülkemize ve milletimize yaşatmamasını diliyorum” dedi.

Yardım ve Destek

Tarımsal ürünleriniz için yaşamış olduğunuz hastalık ve tüm zararlılar için mücadelede Odamız teknik personellerinden destek alabilirsiniz.

Tarım Danışmanlarımız

Tarımsal Danışmanlık Faaliyetlerimiz

Prev Next
BAĞ

ARAZİDE UYGULAMALI ZİYARETLERİMİZ DEVAM EDİYOR.

BAĞ

BAĞLARDA BUDAMA YAPAN ÇİFTÇİLERİMİZİ ZİYARETLERİMİZ.

bağ

arazide çiftçi ziyareti

GÜBRELEME

03.02.2016 tarihinde "Gübreleme" konulu çiftçi eğitim toplantısı düzenlenmiştir.

Zeytin Ağacı Budamaları

Budama ağaca istenilen şekli vermek, uzun yıllar kaliteli verim alabilmek amacıyla yapılan bir işlem...

GÖLMARMARA KAVUN KARPUZ FESTİVALİ !

Gölmarmara Kavun Karpuz Festivali 'nden fotoğraf arşivini inceleyebilirsiniz.

Fotoğraf Galerisi