Fuar Organizasyonları

Tarımsal Fuar Organizasyonlarını sitemiz üzerinden, PC ve cep telefonlarınız ile takip edebilirsiniz.

Tarımsal Danışmanlık

Tarımsal Yayım ve Danışmanlık hizmetinde aktif olarak hizmet veren Ziraat Mühendislerimiz Çiftçilerimizle birlikte arazi ve ürün kontrollerini yapmaktadır. Amaç daha kaliteli ve verimli ürün.

Toprak Analizi

Daha verimli ve kaliteli ürün almanız Toprak Analizi 'ne bağlıdır. En kısa sürede Tarım Danışmanlarımıza başvurunuz. Toprak Analizi için numune nasıl alınır ? Tıklayınız ...

Tarım İlaçları ve Tohum

Her türlü tarım ilaçlarını ve tohum/fidan ihtiyaçlarınızı deneyimli kadromuzun desteği ile Odamızdan temin edebilir ve teknik bilgi edinebilirsiniz.

Toprak Analizi

TOPRAK ANALİZİ

Tarımda esas amaç, kültür arazilerinden mümkün olan en yüksek verimi ve kaliteli ürünü elde etmektir. Toprak analizlerinin amacı; topraklarda bulunan bitki besin maddesi miktarlarını belirleyerek yetiştirilecek bitkilerin isteği olan gübre cinsini ve miktarını ortaya koymaktır. Toprak analizi yapılmadan tarlaya gübre verilirse şu sorunlar ortaya çıkabilir:

• Toprağa gereğinden fazla veya az gübre verilebilir,
  • Toprağa yanlış cins gübre verilebilir,
  • Gübre yanlış bir zaman ve şekilde uygulanabilir.
  • Topraklarımızı kirletmiş oluruz

Bu sebeplerden dolayı gübreleme yapılmadan önce; hangi gübreden, ne kadar, ne zaman ve nasıl kullanılacağını öğrenmek gerekir. Toprak örneklerinin alınması hiç zor değildir. Dikkat edilmesi gereken en önemli husus alının toprak örneğinin tarlayı yeterince temsil etmesi gerekir. Bir tarlanın toprağı aynı tarla içerisinde değişik özellik gösterebilir. Bu değişiklikler renk, meyil, toprağın derinliği, yapısı ve işleme şeklinden kaynaklanabilir. Toprak örneği alınmadan önce tarladaki gözle görülür farklılıklar tespit edilir. Her farklı bölgeden ayrı ayrı toprak örnekleri alınmalıdır. Eğer tarlada farklılık yok ve tarla büyük ise karışık toprak örneği alınır.

TOPRAK NUMUNE ALMA ZAMANI

Arazinin;

• Islaklığına,
  • Don Durumuna,
  • Kuruluğuna,
  • Ekim ve Gübre Uygulama Zamanına göre belirlenmelidir. Toprak numunesinin alınması mevsime bağlı olmakla beraber, toprak numunesi ekimden veya gübre kullanılma tarihinden bir buçuk-iki ay önce alınmalıdır. Numune alınırken toprak, numuneyi alanın ayağına bulaşacak kadar ıslak olmadığı gibi, numune alma aletlerine zorluk çıkaracak kadar da kuru olmamalıdır. Donlu ve çamurlu günlerde numune alınmaz.

TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMA DERİNLİĞİ

• Hububat ve Yem Bitkileri 15-20 cm. dir.
  • Bağ ve meyve bahçelerinden ise; 0-30, 30-60, 60-90 cm derinliklerinden ayrı ayrı karışık (kompoze) toprak numuneleri alınmalıdır.

Örnekleme Alanının Büyüklüğü:

• Arazi Çok Homojen Yapıda ise: En fazla 40-60 da.
  • Homojen Değil ise: En fazla 20-40 da.

TOPRAK NUMUNESİNİN ALINMASININ SAKINCALI OLDUGU YERLER

• Harman yeri veya hayvan yatmış yerler
  • Önceden gübre yığılmış yerler
  • Sap kök veya yabani otların yığın halinde yakıldığı yerler
  • Hayvan gübresinin bulunduğu yerler
  • Tarlanın tümsek veya su birikmesi olan çukur noktalar
  • Dere, orman, su arkı ve yollara yakın arazi kısımları
  • Binalara yakın alanlar
  • Sıraya ekim yapılan yerlerde sıra üstleri
  • Su biriken kısımlar, akarsu ve sel başmış yerler.

TOPRAK NUMUNELERİNİN ALINMASI

• Her örnekleme bölümünün 8-11 ayrı noktasından toprak örnekleri alınarak bir kapta toplanır.
  • Her noktadan örnek almak için V şeklinde 0-30 cm derinliğinde bir çukur açılır. Bu çukurun bir yüzeyinden 1-3 cm kalınlığında toprak dilimi alınarak kaba konulur.

• Tarlada zik zaklı yürünerek 8-11 noktadan bu şekilde örnek alınır. Her noktadan alınan toprak miktarının aynı olması gerekir.
  • Bahçelerden toprak örneği almada, örnekler ağacın taç izdüşümünden alınır. Bahçelerden örnekleme  0-30 ve 30-60 cm derinliklerden ayrı ayrı yapılır.
  • Kap içerisinde 8-11 noktadan alınan toprak iyice karıştırılır, kökler, yapraklar ve çalık gibi maddeler atılır, iri toprak parçaları ezilir. Bu karışımdan 0,5-1 kilo alınarak temiz bir torbaya konur. Etiket yazılır ve torba içine konur.

Toprak örneği şekildeki gibi çizgi üzerinden alınmalıdır.

Karışık Toprak Örneği : Örnek alınacak tarlanın 8-10 yerinden toprak örneği  alınıp, alınan bu toprakların birbirleri ile karıştırılması sureti ile meydana getirilen örnektir.

Yardım ve Destek

Tarımsal ürünleriniz için yaşamış olduğunuz hastalık ve tüm zararlılar için mücadelede Odamız teknik personellerinden destek alabilirsiniz.

Tarım Danışmanlarımız

Tarımsal Danışmanlık Faaliyetlerimiz

Prev Next
BAĞ

ARAZİDE UYGULAMALI ZİYARETLERİMİZ DEVAM EDİYOR.

BAĞ

BAĞLARDA BUDAMA YAPAN ÇİFTÇİLERİMİZİ ZİYARETLERİMİZ.

bağ

arazide çiftçi ziyareti

GÜBRELEME

03.02.2016 tarihinde "Gübreleme" konulu çiftçi eğitim toplantısı düzenlenmiştir.

Zeytin Ağacı Budamaları

Budama ağaca istenilen şekli vermek, uzun yıllar kaliteli verim alabilmek amacıyla yapılan bir işlem...

GÖLMARMARA KAVUN KARPUZ FESTİVALİ !

Gölmarmara Kavun Karpuz Festivali 'nden fotoğraf arşivini inceleyebilirsiniz.

Fotoğraf Galerisi